Hier, bij Edumas, geven we geïnteresseerden graag toegang tot specifieke cursussen. Zo kunnen ze vrij experimenteren en persoonlijk alle mogelijkheden ondervinden.
Maar natuurlijk wensen we het onderhoud te beperken en willen we dat de cursus zichzelf automatisch terug in zijn begintoestand kan zetten. Een rondje Internet zoeken brengt ons tot de Sandbox plugin. Die maakt het heel eenvoudig om periodiek (crontab-job) een back-up van de cursus terug te plaatsen.
Die specifieke cursus
In deze blog willen we dat toekomstige gebruikers, aan de hand van onze VCA-Basis cursus, zelf de mogelijkheden van Moodle ontdekken. Een kopie van die cursus wordt naar zijn standaardinstellingen teruggebracht, opgekuist en met demo-deelnemers aangevuld. We voorzien 3 demo-gebruikers: één trainer en twee trainees. We maken een back-up, downloaden het MBZ bestand en hernoemen het naar de “Korte Naam van de cursus”. Voor de werking van Sandbox is dit belangrijk: zo vindt de plugin, de juiste, terug te zetten cursus. In ons geval wordt dat “VCA-B ZBK.mbz”
Installatie van de Sandbox plugin
We downloaden de Sandbox plugin die bij onze Moodle versie past en slepen het bestand in Sitebeheer / Plugins / Installeer plugins / “Installeer plugin van een ZIP-bestand”. Na installatie doet Sandbox nog niets. We dienen het nog te configureren en er voor te zorgen dat het op regelmatige tijdstippen uitgevoerd wordt.
Configuratie van de plugin
Sandbox nestelt zich als een geplande taak in het taakschema van je Moodle maar is standaard nog niet geactiveerd. Dus even langs Sitebeheer / Server / Taken / Geplande taken / “Restore Sandbox courses” om het vinkje Uitgeschakeld te deactiveren. En om de gewenste tijd in te stellen. Wij kozen ervoor om de cursussen elke nacht stipt om 3u00 te herstellen.
Vervolgens naar Sitebeheer / Cursussen / Sandbox om de plugin zelf te configureren.
We voegen ons bestand “VCA-B ZBK.mbz” toe bij de lijst van ‘Course backups”, vinken aan dat de “Cursus start datum” elke keer mag aangepast worden en zorgen er voor dat foutmeldingen in de mailbox van de administrator terecht komen.
En met een druk op “Bewaar wijzigen” zit al het werk erop.